20 July 2010

Misi di Rumah

Salam bahagia semua..

Ok lah, kali ni Alya nak tunjuk hasil kerja tangan newbie macam Alya ni sepanjang cuti sem yang 2 minggu tapi hakikatnye macam 2 hari je..

Tapi tak semua pun MISI terlaksana.. Bukan senang nak menjahit kalau duk umah tau. Enjoy viewing ok..


First Project:
Bag

First project Alya mula dengan continuation dari entri ni. Nak tengok ape dah jadi? Meh2.. hehe.. Jangan gelak ye..

cantik ape kan?? hehe


Jadi beg rupe nye.. Alya ni memang pelik2 sket. Baru la nampak handmade nye kalau pakai beg camni.. hehe..


Tapi bile dah siap, tak sanggup plak nak guna pegi kelas. Colorful sangat.
Setakat isi laptop bawak g bilik TV je bole la.. =)


Second Project:
Sling Bag yang digantikan kpd Mini Tote Bag
Sling Bag tak jadi buat sebab rase malas plak nak sauk2 tali beg. Baik pegang je kan?

Beg ni Alya isi purse Alya yang panjang tu. Instead of bawak beg yang gedabak besar, or pegang purse n handset kat tangan je, bole la Alya bawak beg tecik ni..
Kain ni beli ngan Kak Tini.. Sori la kak, Alya tak reti sangat nak mengkreatifkan diri ni..



Third Project:
kena buli ngan adik Alya..
memacam die suh buat..

Mula2..
Pencil Case. Muat kalkulator Casio 570 dia tu.
Note: Sila abaikan pelekat kuning kat tepi tu. Alya tersalah punch eyelet, pastu cover ngan PVC. Burok sangat..


Pastu,
minggu depannya dia balik lagi, mintak buat satu lagi pencil case. Sebab umi beli kain perca kat Nagoya 50sen je. hehe.. Alya layankan aje.. Yang penting, Polka dot lagii..

Yang ni dia yang request nak color itu ini.. Buruk pun die tak kisah. Memang jadi bahan eksperimen je adikku ni.. hehe..

Pastu, Alya pun buat untuk Alya sendiri pouch tecik ni..
Tecik je ni. Alya isi barang2 perempuan dalam ni. Senang nak angkut kesana sini.
Tambah2 kalau kena stayback kat Kuliyyah sampai petang.

See! Jahit pun senget. Hehe.. Ape la Alya ni kan?



Forth Project: Langsir

Alya jahit langsir untuk bilik Alya kat UIA ni. Langsir lama tu ala-ala umah makcik2 je. Kali ni Alya jahit biase2 je. Takde ropol2 ape pun. Straight je. Walaupun senang je, buruk gak sket2 Alya jahit.. Takpe lah, sendiri pakai.. hehe.. (bole ke camtu?)

Alya duduk compartment A ye. A for Alya. heh~

Close up sket corak die. Ni tak ala-ala makcik dah kan?


Fifth Project:
Bolster

Alya buat bantal peluk ni ade makna sebenarnye. Hehe.. Disebabkan nak bawak fiber fill yang Alya beli ngan Sus tu balik KL, Alya kena la sorokkan disebalik bantal peluk ni. Ni je cara yang ada. Senang nak bawak, n sampai KL nanti..

Besar tau.. Malu gak sebenarnye, tapi ape boleh buat.. Angkut je la..

Kalau nak tau, bantal ni Alya dah bawak kehulu-kehilir tau. Semuanya kes Alya tertinggal beg dalam bas mase turun bas kat greenwood aritu. Alya gi kejar bas tu sampai Putra dengan bawak bantal ni tau. Sampai ke malam kejadian tragis Alya tu. Nasib baik my BFF datang amik kat putra tgh2 malam tu.
Thanks Dd!

Ade la ropol2 sket Alya buat. Walaupun buruk sesangat la rupenye.. hehe.. Takpe lah.. First try

Ni corak bantal tu. Memang menggalakkan Alya tido je. Rase cam tak nak amik je fiber fill dalam ni. Nak buat tido je. Hehe..

Itu je lah projek Alya sepanjang 2 minggu kat umah. Tu pun main celup2 je menjahit. Sebab ade masa2 nye Alya kena jaga nenek yang baru lepas stroke. Pastu, my elder bro ade wat BBQ kat umah. Pastu, gi jenjalan ngan family ag.. Sebab tu la Alya cakap, cuti 2 minggu macam 2 hari je rase. Ade lagi misi2 Alya yang masih belum selesai, Insyallah nanti cuti lagi sekali Alya sambung. hehe..

Ok sume. Ni masanya untuk Alya fokus menjahit order2 customer plak.. Thanks for viewing ye.

Daa..~


NOTE: Items displayed are not meant to be sold.
Harap Maklum.

6 comments:

Ayu said...

wah..bagus...bagus...time cuti tak dihabiskan dgn benda2 yg tak berfaedah spt melepak atau merempit..hihihi..

cantik..cantik...

Kaseh Ibunda said...

to Kak Ayu:
hish, segan la kak ayu datang tgk hasil kain kak ayu. jangan gelak tau. alya tak reti nak jahit cantik2 lagi macam akak..

kak, naseb baik alya tak pandai bawak moto, kalau tak, alya dah merempit dah.. hehe..

Ummi-Izah said...

as'kum alya...wah cantik2..keep it up ya..

takper bila dah selalu buat nanti datanglah idea2 tu..like my hubby's said bakat boleh diasah idea boleh dicari..so teruskan and welcome to craftzone..

Kaseh Ibunda said...

waalaikumsalam kak..
kak, ni perli ke ape ni? hihi. segan la kak. memang dah terang2 buruk. alya memang jahit cincai2 je. tak macam akak. segan2.. dah blushing ni.. ^.~

insyallah kak. alya pun masih lagi mengasah bakat n mcari idea baru. thanks 4 d support. luv to be part of u. thanks again..

AISHA SAAD said...

cisss!
aku br plan nak order beg!
tetiba kat bawah dah tak bg order!
beg purple tuh cntikkk! huaaa~

Kaseh Ibunda said...

ko mimpikan je la ek beg tu. kalau nak suh aku wat, alamatnye taun depan baru dapat. huhu..